Geriatrie – Gerontologie

Specialitatea geriatrie – gerontologie este o specialitate medicală care se adresează persoanelor vârstnice dar și adulților care își propun să aibă o îmbătrânire fiziologică, sănătoasă.

 

Geriatria

Geriatria este ramura medicinii care se ocupă de diagnosticul și tratamentul afecțiunilor specifice vârstnicului.

 

Gerontologia

Geriatria studiază procesul de îmbătrânire biologică și impactul său asupra stării de sănătate. Geriatria modernă pune accent pe prevenție și pe depistarea precoce a afecțiunilor. O îmbătrânire sănătoasă presupune ca o persoană în vârstă să se preocupe de sănătate înainte ca problemele de sănătate să apară. De aici accentul pe prevenție și pe managementul stilului de viață. Este foarte important ca o persoană vârstnică să se prezinte la medicul geriatru chiar dacă nu are probleme evidente de sănătate, scopul fiind depistarea și tratarea acestora în stadii incipiente. Medicul geriatru depistează problemele de sănătate și le tratează ținând cont de particularitățile pacientului vârstnic: manifestări atipice, nespecifice, simptome discrete, suprapuse peste modificările produse de îmbătrânire, sensibilitate la reacții adverse.

Geriatria abordează într-un mod integrat afecțiunile multiple ale vârstnicului, ținând cont de interacțiunile între afecțiunile coexistente.

Gerontologia se adresează și persoanelor adulte active (40+) supuse stresului profesional, dovedit a fi un factor de risc pentru îmbătrânirea accelerată. Îmbătrânirea biologică este un proces care se instalează insidios începând cu vârsta de 40 de ani. Printre factorii care determină o îmbătrânire accelerată se numără suprasolicitarea, stressul, nutriția suboptimală, nivelul scăzut al activității fizice, excesul de substanțe toxice (cafea, fumat, excitanți), problemele de sănătate mentală, stilul de viață dezordonat. Chiar dacă toți acești factori nu reprezintă afecțiuni, ele sunt cauzele unei îmbătrâniri accelerate și ale apariției problemelor de sănătate în perioada de vârstnic.

Please publish modules in offcanvas position.